-10%

ERDÉLYI SÜTEMÉNYRECEPTEK A SZÁZADFORDULÓRÓL
Régi kéziratos könyveket bemutató sorozatunk újabb darabja.Kötetünkben olyan háziasszonyi receptgyűjteményeketteszünk közzé, amelyek a 20. század első évtizedeibena házi édességkészítés igényes változatait alkalmazták, egybena generációkon átívelő hagyomány révén összekötik azerdélyi konyhakultúrát az előző századok hagyományával:Három háziasszonyi gyűjteményt mutatunk be, mindhármatTordán írták (mindhárom magántulajdonban van).Bennük visszaköszönnek az erdélyi konyhában WesselényiKata, tehát a 18. század óta a jelek szerint folyamatosanhasznált szavak és anyagok (írós vaj, citronád, szulc, a rengetegmandula, malozsa és még mindig sok méz).Huszárcsók:14 dkg vaniliás cukrot 2 tojás fehérjével nagyon habosrakeverünk, beleteszünk 14 dkg mogyorót, 3 szelet puhított csokoládétés 7 ek zsemlemorzsát. Kivajazott, lisztezett tepsibenkis csókokat formálunk, és lassú tűznél megszárítjuk a sütőben.Meleg túrós torta7 deka vaj, 10 dkg liszt, 1 tojássárga, ezeket összegyúrni,és egy kerek lapot nyújtani, kikent tortaformába tenni.Azután szitán áttörünk 25 dkg tehéntúrót, 2 tojássárga,2 ek porcukor, ezt rákenjük, és félig kisütjük, ekkor 2 tojásfehérjébőlvaló kemény habot 3 kanál cukorral a tetejéreöntjük.

Írjon vélemény

Az Ön neve:

Az Ön véleménye:

Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz

Írja be az ellenőrző kódot: